Translate

10 mars 2011

Chinchilla

(Chinchilla Lanigera)   
Marsvin och piggsvin är  nära släktingar till Chinchillan.  Men det är den dagsaktiva  Harmusen (Chinchillidae)  som är deras närmaste släkting.   
Chinchilla Brevicaudata och  Chinchilla Lanigera är  de två arter av chinchilla som finns nu,  det har funnits en tredje  men den har blivit utrotad.   
Det finns inte många vilda chinchillor kvar längre pga. jakten efter  deras underbara päls.   
Chinchillan tillhör de  enkeltandade gnagarna (Rodentia). Den har ett par gnagartänder i överkäken,  i motsats till kaniner som har två par.   
I karga klippiga bergslandskap med så lite regn som kommer uppe i bergen där,  blir luften extremt torr.  På en höjd av 3 - 5 000 m.ö.h lever de vilda Chinchillorna vars päls är grå.    
Från bergskedjan Anderna i Peru till Bolivia, Chile och Argentina. 
Chinchillan livnär sig i det vilda på bark från buskar, örter, blommor, rötter, lökar det torra gräset och annat som växer i det karga bergslandskapet.   
De har fått sitt namn efter Chinkasindianerna.  Chinchilla betyder  "liten chinca".   
På 1500-talet gjorde indianerna filtar och kläder av chinchillaskinn och päls.   
Under senare delen av 1700 talet och början av 1800 talet blev det mycket populärt hos de kungliga och de mer välstående familjerna i Europa med chinchillaskinn.  Det slutade med att,  vid sekelskiftet exporterades hundratusentals skinn årligen,  och arten höll på att bli utrotad.   
Numera är chinchillan strängt skyddad och man gör allt för att den skall sprida sig i vilt tillstånd till den storlek som en gång fanns.   
1922 fick  gruvingenjören Mathias F Chapman  (han jobbade för Anaconda Copper i Chile)  tillstånd av den chilenska regeringen att föra ut 11 chinchillor till Kalifornien,  varav det endast var 3 som var honor.  Den 21 februari 1923  anlände alla djuren levande till Los Angeles med honom efter det att han hållt temperaturen nere för chinchillorna med våta kalla handdukar runt buren under den långa resan från Chile till LA.  Det är dessa 11 djur som våra sällskapsdjur förmodligen härstammar ifrån idag.   
1923 började de födas upp i fångenskap för sina dyrbara vackra pälsar.
På 60- talet började chinchillan komma till Europa.
På 90-talet har det blivit ett mycket populärt sällskapsdjur i Sverige.
Pälsen är extremt mjuk,  tät och silver-blå-grå.  Vit, silver, beige, mosaik, svart mm. har blivit framavlade färger. De är sociala djur som pratar och lever i små grupper om 15 - 100 individer. De är mest nattdjur,  men kan ställa om dygnsrytmen  för vårt behov till ett mer dagaktivt liv. Beteendet är detsamma hos både tama och vilda chinchillor. Färgen på pälsen är den som avlats fram och skiljer sig mest från de vilda djuren. Chinchillor tillhör gruppen gnagare de är lugna och trevliga som sällskapsdjur.  De blir snabbt tillgivna vid god behandling och man märker snart  personligheten hos djuret.  Ju fler chillor man har desto lättare är det att se personligheten hos dem.
Åldern är 7 - 20 år.
Vikten ligger på ca: 450 - 600 g.
Honan brukar vara lite tyngre än hanen.
Längd ca: 50 cm.  där 1/3 är svansen.
Könsmogna vid 3 - 9 månaders ålder.
Fullvuxen vid 2 års ålder.
En hona bör inte ha ungar innan den är 1 år.
Dräktig 105 - 115 dygn.  111 dygn är vanligast.
Antal ungar 1- 5 st.  Vanligast är 2 stycken.
Vikten på de nyfödda ungarna brukar ligga på ca: 35 - 60 gram. 
Föder färdiga ungar och de kan inte,  precis som det vuxna djuret  producera eget C-vitamin.  Det är samma med deras släkting marsvinet.
Kroppen bör helst vara cylinderformad (limpformad), inte triangelformad.
Honan är i regel större än hanen. 
Honan har ofta en större bakdel än hanen.
Ögon och öron  bör sitta brett ifrån varandra  på ett trubbigt huvud.
Ögonen är stora, på detta nattdjur.
Öron.  Deras hörsel är mycket bra.
Tänder skall ha orangeaktig färg.  Ej vita, det är ett tecken på kalkbrist.   
Pälslängden är ca: 2 cm.  I varje hårsäck växer det upp emot 80 hårstrån, pälsen anses vara världens mjukaste och tätaste,  30 gånger mjukare än människohår,  och högsta densiteten hår per kvadratcentimeter bland landdjur.  Denna täta hårväxt kan vara anledningen till att många pälsallergiker kan ha en chinchilla hemma som husdjur.
Bakbenen är långa så de är bra på att hoppa och springa iväg snabbt. 
Frambenen är kortare än bakbenen. 
De använder tassarna till att hålla födan och mycket annat.
Kroppstemperatur ca: 38 – 39 °C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

♫♪ En riktigt magisk dag önskar jag DIG och vet du, ...¸.•°`♥✿⊱╮

♥ DÄR SATT DJUREN OCH TITTADE
PÅ STJÄRNORNA
AV SAMMA ANLEDNING SOM DE
TITTADE PÅ DEM. ♥

°`♥✿✿⊱╮★♥-♥-♥-✿-✿-♡♡♡---彡☆ ☺ ¸.•°`♥✿⊱╮♥ ♥ ★🌺☀️🙌

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...