Translate

10 mars 2011

Vilken svamp ska jag torka.

Svampen förlorar upp till 90% av sin vikt vid torkning, inte undra på att den är så dyr att köpa som torkad. 
Inte alla svampar passar att torka. 
Strukturen gör en del trådiga och sega, andra förlorar sin arom. 

Mycket få svampar återfår sin form då de blötläggs. Toppmurklor, krusig blomkålssvamp, och shiitake är undantag. 

Följande svampar ger bästa resultat. 
Torkad svamp är mycket användbar i all matlagning, bara ett par bitar eller lite pulver förhöjer smaken på en rätt. 

Om det är riktigt varmt ute kan man torka svamp i solen. 

Du kan även lägga ut tunna skivor i hela huset (med alla sannolikhet vet man att det är höst då) som får det till att lukta underbart inomhus. 

Det finns även svamptorkar som består av korgar som man sätter på varandra och man trycker bara på strömbrytaren, detta går väldigt fort om man ska jämföra med de andra sätten. 

KARLJOHAN: har perfekt, mjuk konsistens för att skiva och torkas. Den blir starkare i smaken efter torkningen. Den återtar formen ganska bra. 

BRUNSOPP: smaken är inte så intensiv som KarlJohan, men konsistensen är likvärdig och den är lika bra att torka. 

TOPPMURKLOR (Morchella-arter): är förmodligen de som är dyrast att köpa torkade, eftersom de är mycket eftertraktade och har så kort växtperiod på våren. Torkade återtar formen mycket bra och även smak och konsistens blir mycket bra. De torkas hela. Se upp för smuts vid fotens bas vid köpta torkade murklor. 

SVART TRUMPET SVAMP: är idealisk att torka, därför att köttet inte innehåller så mycket vätska och den får mer arom av att torkas. Den återfår sin form bra, och är lätt att pulverisera. 

KRUSIG BLOMKÅLSSVAMP: är mycket lämplig att torka med sin fina konsistens och svaga arom. Efter blötläggning återfår den samma broskliknande karaktär som när den var färsk. Den är utmärkt till soppor och andra rätter som behöver lite substans. Skiva den före torkning. Du kan panera de blötlagda skivorna och fritera dem sen med gott resultat. BRA men inte allra bäst för smakens skull går det även att torka 

ÄNGS-CHAMPION
HONUNGSSKIVLING, 
BLEK TAGGSVAMP och LÄRKSOPP. 

SÄMST RESULTAT får man av KANTARELLEN, den blir seg och ganska smaklös men behåller sin vackra färg. 

PRAKTISKA RÅD: 
Svamp som ska torkas ska inte sköljas. 
Borsta eller skär bort sandiga delar. 
Eventuell sand ramlar av svampen när den torkat. 
Använd endast fina, ut vuxna men inte för gamla exemplar. 
Någon enstaka larv i en stor KarlJohan spelar ingen roll. Den överger sitt hem så fort svampen skivas. 

Mindre svampar kan träs upp glest på ett snöre och hängas på tork. Större svampar t.ex. soppar, skärs i 5 mm tjocka skivor. 

I varmt klimat läggs svamparna på gasvävs-täckta mattor och sätts ut i solen och torkar på en dag. 
I kalla fuktiga klimat är det bäst att torka dem inomhus. Bred ut dem på en ren handduk på en tidning i ett väl-ventilerat rum. Vänd svampen några gånger under torkningen. 

Det går utmärkt att torka svamp i torkskåp. 
En annan bra plats är över ett värmeelement. 
Svamp kan torkas i varmluftsugn. Sätt ugnen på mycket låg värme annars blir svampen kokt och ha ugnsluckan öppen lite. 

VILKEN METOD DU ÄN VÄLJER FÖRSÖK TORKA SVAMPEN SÅ FORT SOM MÖJLIGT. 

Förvara svampen i lufttäta burkar eller plastpåsar. 
Svampen måste vara absolut torr innan den förpackas, annars möglar den. 

SVAMP-MJÖL görs av fullständigt torr svamp. 
Stöt den i mortel eller använd matberedare. Förvara i luftäta burkar och använd det till att smaksätta soppor, såser, aromsmör, eller pastadeg. 
Torkad KarlJohan, brunsopp och svart trumpetsvamp är bäst på det här sättet, men andra sorter kan finnas med för att få en fin blandning. 

BLÖTLÄGGNING 
Låt svampen dra i ljummet vatten ungefär 15 minuter. 
Torkad shiitake behöver längre tid, 30 minuter. 
Kasta foten om den är seg och smutsig. 
Blötläggningsvattnet kan efter filtrering användas för att förstärka smaken i soppor och andra rätter. 
Blötläggningsvattnet från murklor ska inte användas. När du lagar soppor eller sås är den långa tillagningstiden tillräcklig för att svampen ska bli mjuk och kan därför tillsättas torkad

3 kommentarer:

  1. Precis allt jag behövde få veta...tänk att det var just dig jag fick upp när jag letade på nätet! Kramiz!!!

    SvaraRadera
  2. Hittade toppmurklor i trädgården. Ska man förvälla dem innan de torkas, eller torkar man dem utan förvällning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peter.
      Ja, man ska förvälla dem innan man gör något med denna svamp.

      Ps.
      Toppmurklan kan förväxlas med den giftiga Stenmurklan som har en hatt som inte är räfflad utan veckad som en hjärna :) Ds

      Radera

♫♪ En riktigt magisk dag önskar jag DIG och vet du, ...¸.•°`♥✿⊱╮

♥ DÄR SATT DJUREN OCH TITTADE
PÅ STJÄRNORNA
AV SAMMA ANLEDNING SOM DE
TITTADE PÅ DEM. ♥

°`♥✿✿⊱╮★♥-♥-♥-✿-✿-♡♡♡---彡☆ ☺ ¸.•°`♥✿⊱╮♥ ♥ ★🌺☀️🙌

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...