Translate

15 september 2014

Slånbär

Den är så blå och vacker!
Likt rönnbär, tranbär och aronia bör slånbär
för smakens skull helst bli frostnupna innan de skördas.
Slån eller slånbärsbuske (Prunus spinosa)
är en buske i familjen rosväxter.
I Sverige förekommer slånbärsbusken på
ängar och i skogsbryn i hela Götaland
samt stora delar av Svealand.

Den är dock betydligt vanligare i kustområden.

Busken finns även i övriga Europa (förutom Island),
Främre Asien och till och med i Nordafrika.

Den trivs i kalkrik jord.
Bären innehåller garvsyra som ger dem en
kärv och bitter smak.

När temperaturen sjunker under
noll grader omvandlas garvsyran och
den bittra smaken försvinner.

Det fungerar utmärkt att plocka
slånbär och sen ta bort garvsyran
genom att lägga dem i frysen under 1-2 dygn.
Saften är utsökt god och finns att köpa
från lokala safttillverkare på flera platser i landet.

Bären används även för att
smaksätta alkoholhaltiga drycker,
framförallt likör som till exempel pacharán. 
Slånbär är en näringsbomb i form av
vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Många fågelarter äter slånbär.

4 kommentarer:

♫♪ En riktigt magisk dag önskar jag DIG och vet du, ...¸.•°`♥✿⊱╮

♥ DÄR SATT DJUREN OCH TITTADE
PÅ STJÄRNORNA
AV SAMMA ANLEDNING SOM DE
TITTADE PÅ DEM. ♥

°`♥✿✿⊱╮★♥-♥-♥-✿-✿-♡♡♡---彡☆ ☺ ¸.•°`♥✿⊱╮♥ ♥ ★🌺☀️🙌

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...