Translate

8 juni 2015

Saft, marmelad, gele' och sirap. Lite annorlunda

Här har jag hittat en del roliga saker 
som man kan göra i sommar och höst.

Fläderblomssaft
Ca. 2 1/2 liter:
30 blomklasar av äkta fläder
3 stora citroner
1 1/2 liter vatten
1 1/2 liter socker
50 g citronsyra
Lägg blomklasarna i ett kärl stort nog att rymma minst fem liter.
Borsta citronerna i varmt vatten och skär dem i tunna skivor som läggs tillsammans med fläderblommorna.
Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläder och citron.
Täck kärlet med lock eller folie. Låt saften stå svalt 3–4 dagar.
Sila saften och häll den i behållare som kan frysas. Saften håller sig bäst i frysen. Vill man förvara den på annat sätt bör man använda mer socker (ca 2 kg till denna sats) och något konserveringsmedel.
De flädermarinerade citronskivorna går att koka till marmelad.
Det är gott att göra drinkar med flädersaft. Den kan förslagsvis blandas outspädd med torrt vitt vin eller gin.
Glöm inte att ni kan göra saft på syrénblommorna! Glöm heller inte att äta riktig lunch varje dag! Här kommer mitt recept på syrénsaft:
.
25-30 blomklasar
2 citroner
1 kg socker
30 g citronsyra
1 liter vatten
Plocka blomklasar från syrénen och lägg dem i en kastrull eller ett annat bra kärl med lock. Skiva en citron och riv skalet och pressa saften ur den andra. Varva citronerna med syrénblommorna. Koka upp vattnet och rör i sockret så att det löser sig. Rör ut citronsyran i lite av sockerlagen och blanda sedan ner den i kastrullen med sockerlag. Häll den varma sockerlagen över blommorna och citronerna. Lägg på ett lock och låt stå svalt i 4-5 dygn. Rör varje dag. Sila och häll på fina, rena flaskor.


Granskottsdricka (ca 2 liter)
Det här behöver du:
2 liter ljusgröna granskott
1 skivad citron
1 liter vatten
1 liter socker
1 msk citronsyra
Så här gör du:
Rensa granskotten från skräp.
Lägg dem i en rostfri kastrull eller bunke. Täck skotten med en skivad citron.
Skrubba den noga med handdiskmedel o ljummet vatten först.
Koka upp vatten, socker o citronsyra. Häll den kokande lagen över granskotten.
Låt stå kallt o dra i 2-3 dygn. Sila av drycken genom en silduk.
Häll på flaskor och frys in det som inte går åt på en gång. Späd med vatten till lagom styrka.
Servera iskallt.

 Häggblomssaft (2 liter)
25 stora häggblomsklasar
1,5 liter vatten
1,5 kg socker
50 g citronsyra
3 tvättade och skivade limefrukter
Skölj blommorna väl i kallt vatten. Koka upp vattnet och rör i socker och citronsyra. Lägg blommor och skivad lime i en hink som går att försluta. Häll över den heta sockerblandningen och lägg på locket.
Ställ blandningen mörkt och svalt i cirka 4 dagar. Rör om i blandningen en gång om dagen. Sila sedan bort blommorna med hjälp av en silduk och häll saften i rena flaskor.
Förvara i kylskåp. Är flaskan försluten brukar hållbarheten vara cirka 5-6 månader. Späd saften med önskad mängd vatten då det är dags att dricka den.


Lavendelsocker
3 dl strösocker
1/2 dl lavendelblommor
Varva blommor och socker i en burk. Förslut och låt stå i minst 3 veckor.
Sila bort blommorna eller behåll dem i.
Strö sockret över yoghurten, i teet, över glassen eller byt ut det vanliga
strösockret i vilket bakverk som helst mot lavendelsocker.



Lingondricka
1 kg bär, 500 gr socker
3 dl vatten, 1 krm natriumbensoat
Rensa bären. Mosa ihop bären med 
socker i en gryta och tillsätt vatten.

Värm under omrörning och låt sjuda i 15 minuter.
Häll av saften i en saftduk eller sil. 
Blanda natriumbensoat med lite varm saft.
Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
Häll upp den varma saften på väl rengjorda flaskor
(sterilisera flaskorna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen).
Tillslut flaskorna omgående.
Förvaras svalt och mörkt. Håller i flera månader om inte år.
Saften kan också frysas i plastburkar och tas fram efter hand.
Öppnad saft förvaras i kyl.


Maskrosmarmelad
5 dl maskrosblommor, 5 dl vatten
3 dl syltsocker, 1 lime, 1 citron

Dra loss de små gula kronbladen från maskrosblomman och 
lägg de i en värmetålig skål.
Skala av det yttersta skalet på en citron och en lime, 
strimla det fint och lägg åt sidan. Skär limen i skivor och lägg i skålen med maskroskronbladen.
Koka upp vattnet och häll i skålen med kronblad och lime.
Låt dra tills vätskan svalnat helt.
Sila av och häll vätskan i en kastrull. Blanda i syltsockret och citrusskalet. Koka upp vätskan och sjud det sedan i 15 minuter.
Skumma av väl.
Häll upp vätskan på väl rengjorda burkar. Det kan ta några dagar innan marmeladen stelnat helt.
Marmeladen blir klar och ljust gul i färgen. Smaken är frisk med lite beska och god blomstersmak. Det här blir en första föraning om att sommaren är på gång.


Maskrossirap
Plocka en mugg (2,5 dl) med maskrosor, rensa bort det mesta av det gröna, skölj, låt rinna av, fyll på med vatten så det täcker o lite till, småkoka ca 10 min, sila bort blommorna, pressa ur vätskan med en sked, så all smak kommer med.
Mät upp saften, tag dubbelt så mycket socker, koka upp och låt småkoka till lagom konsistens (på ettan med bara halva kastrullen på själva plattan om det kokar för mycket).
Efter ca en halv timme kollas konsistensen, häll en halv matsked av sirapen på ett litet fat som stått i kylen ett tag, ställ kallt igen ett par minuter, dra en sked genom sirapen på fatet, om det inte rinner ihop är sirapen klar, annars, koka lite till, upprepa, om man vill kan man tillsätta rivet skal av en liten vältvättad citron i koket, men det blir mycket gott utan citronen.
Häll upp i ren, varm glasburk, som står på en grytlapp, så spricker inte burken.  Skumma överst med en liten sked.


Rabarbersaft
En snabb och enkel rabarbersaft är det perfekta sättet att ta tillvara på rabarbern. Smakar mums till fikat!
Du behöver:
1 kg rabarber
1,5 liter vatten
4,5 dl strösocker
1 st citron, saften
Receptet ger cirka 3 liter.
Gör så här:
Skär rabarbern i småbitar och koka med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.
Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.
Häll upp saften i tillbringare eller flaska.


Rallarrosdricka (ca 2 liter)
(Mjölkört)
15 kraftiga klasar rallarrosblommor(mjölkörtsblommor)
2 liter vatten
2 kg socker
2 st. citroner
50 gram citronsyra

Lägg först rallarros- blommor (mjölkört) på ett 
vitt papper för att ev. kryp ska trilla bort eller skölj dem väl.
Lägg därefter blommor i en väl 
rengjord hink eller något större kärl.
Skiva citronerna och lägg över blommorna.
Koka upp vattnet, häll i sockret och citronsyran.
Rör om tills vattnet åter är helt klart.
Häll det hett över blommorna.
Täck över och låt stå svalt i 3 dygn. Rör om en gång per dag.
Fyll på väl rengjorda flaskor. Förvara kallt/svalt.
Går också utmärkt att frysa.



Rosengelé
Du behöver:
125 g rosenblomblad, 500 g socker
1/2 liter konc. äppeljuice
 Gör så här:
Plocka av rosenbladen och ta bort det vita nedtill (bittert).
Häll kokande vatten över rosenbladen, låt det sedan svalna.
Lägg bladen på hushållspapper och låt rinna av.
Koka upp äppeljuicen med sockret, tillsätt rosenbladen
(spara några för dekoration i geléglasen).
Koka tills man kan göra det så kallat ”geléprovet”
(en droppe stelnar i kallt vatten).
Skumma noga.
Hälls på geléglas tillsammans med några rosblad i varje glas.
Om gelén inte vill stelna tillsätter man lite Certo, röd förpackning.
Njut av en underbar gelé.


Rosen- marmelad
Du behöver:
125 gr doftrika rosenkronblad, 4 dl vatten
4 dl syltsocker, 1 st. citron, skal + saft
1  kvist chockladmynta alt äppelmynta, citronmeliss.
Gör så här:
1. Plocka doftrika rosor. De ska vara utslagna och obesprutade. Klipp bort det vita på bladen, det smakar lite beskt. Klipp därefter kronbladen i små bitar och skölj dem ordentligt och låt rinna av.
2. Koka upp vattnet. Lägg i rosenbladen och låt sjuda sakta tills rosorna är mjuka. Rör om då och då. Tillsätt sockret, finrivet citronskal och citronsaften. Låt koka tills det börjar tjockna efter ca 15 minuter.
Lägg i myntakvisten de sista minuterna av koket.
3. Marmeladprovet: Slå upp lite marmelad på en kall tallrik och kyl det snabbt. Dra ett streck med en sked genom massan. Rinner den inte samman utan stannar med geléaktiga kanter är marmeladen färdig.
4. Ta upp myntakvisten från massan. Häll upp på varma och väl rengjorda små burkar. Sätt på locket. Förvaras i kylskåpet.
Eftersom inga konserveringsmedel är tillsatta, håller sig marmeladen inte så länge. Supergott till ostbrickan eller en god skorpa.


Svartvinbärssaft (1 liter)
2 liter svarta vinbär
6 dl vatten
6 dl strösocker (per liter avrunnen saft)
Koka upp vatten i en stor gryta. Lägg i bär och koka ca 10 min. Häll massan i en silställning och låg den självrinna ca 30 min.
Mät upp saft och socker. Koka upp saften och rör ner sockret. Dra grytan åt sidan och skumma.
Fyll saften på rena varma flaskor.
Den här saften är en riktig klassiker som gillas av både stora och små.
Mycket god som måltidsdricka


Syrendricka
40 st. klasar lila bondsyren2 liter vatten
2 kg socker, 2 st. citroner, 50 gram citronsyra
Lägg först syrenklasarna på ett vitt papper för att ev. små 
kryp ska trilla bort.
Lägg sedan ner klasarna i en hink eller något större kärl.
Koka upp vattnet och sockret och häll det hett över blommorna
Borsta citronerna väl och riv av det gula. Dela frukten och pressa ur saften. Blanda ner citronskal, citronsaft och citronsyra i syrenhinken.
Täck över och låt stå svalt i 4 dygn . Rör om två ggr per dag.
Fyll på rena, kalla flaskor. Förvara kallt/svalt.
Går också utmärkt att frysa.

Älggrässaft (ca 3 liter)
50 klasar älggräsblommor, 2 citroner, 60 g citronsyra, 2 kg socker 2 kanelstänger, 2 l vatten
Gör så här
Skölj älggräset och lägg det sedan i en stor hink eller bunke.
Tvätta citronerna väl. Skär citronerna i tunna skivor och lägg dem tillsammans med kanelstänger bland älggräset.
Koka vattnet och sockret tills dess att sockret löst sig.
Rör ut citronsyran i lite av sockerlagen,
och häll sedan tillbaka det igen. Rör!
Häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna, täck med lock, och låt stå i 3 dygn. Rör om då och då.
Sila saften och häll slutligen på väl rengjord flaska. Kan frysas.
Servera gärna väl kyld.

Fläder Syrup: A Magic Immunitet Elixir?
av Jaime McLeod | Måndag 3 februari, 2014 | Från: Healthy Living
I århundraden har traditionella europeiska folkmedicinen utropat fördelarna med fläder extrakt för immunt stöd, och nu den moderna vetenskapen är äntligen ikapp.
Nyligen genomförda studier har funnit att en kommersiell beredning av fläder extrakt som kallas Sambucol är mer effektiv än andra over-the-counter rättsmedel på att korta och svårighetsgraden av influensa.
Detta kommer inte som någon surpise till de många människor som svär vid fläder sirap, som sägs stärka immunförsvaret, förebygga influensa eller förkylningar, lindra överdriven slem och lindra halsont.
En blommande växt i kaprifol familjen, fläderbär är hemma i Europa, Asien och Amerika. De är vanligast i "kant" områden skog, såsom längs floder och vägar.Förutom deras sjukdom-fighting egenskaper, fläderbär är också full av antioxidanter, kalium, betakaroten, kalcium, fosfor, och vitamin C.
Du kan köpa fläder extrakt på de flesta hälsokostbutiker, men de kan bli dyrt. För att spara pengar, är det lätt att göra din egen. Här är ett recept för hemlagad fläder sirap.
Fläder Syrup

Ingredienser: 
1 kopp svart fläderbär 
3 dl vatten 
1 kopp rå lokal honung

Vägbeskrivning: 

Placera bär och vatten i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 30 minuter. Krossa bär och stam av skinn. Låt svalna innan omrörning i honung.
För bästa resultat, ta en matsked dagligen när du väl. Du kan ta det på egen hand, eller lägga till frukt smoothies, yoghurt, glass, eller lönnsirap. Om du kommer ner med en förkylning eller influensa, ta en tesked varje några timmar tills du återhämta sig.
Fläder sirap är lika bra för barn som för vuxna, men det är viktigt att komma ihåg att aldrig ge produkter som innehåller rå honung till barn under 2.


18 kommentarer:

  1. Man kan göra mycket med det naturen har att erbjuda :)

    Sv: Det är en bibel :)

    SvaraRadera
  2. Så många recept från naturens skafferi! Tänk vad man kan göra mycket :-)

    Kram

    SvaraRadera
  3. TACK för dessa trevliga recept !!
    Kramen ♥

    SvaraRadera
  4. Fläderblomssaft är så gott!

    Javisst är han fin min son! :)

    SvaraRadera
  5. Tack för jättemånga braiga tips. Allt mottages tacksamt.
    Blir spännande att testa.

    Måndagskram från mig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ligger i tid för detta nu.
      Men maskrosorna har blommat ut här så det får bli nästa år.

      Radera
  6. Oj så mycket gott!
    TAck för kommentaren, tror koftan kommer att bli en favorit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns en del goda saker man kan göra.

      Det kan jag tro att den blir.

      Radera
  7. lot's of good stuff, from nature!!!

    SvaraRadera
  8. Hej, har aldrig testat saft på häggblom. Dom blommar här för fullt, men jag tror inte jag orkar. Är ju ingen saftdrickare direkt. Syrensaft har jag gjort, det tyckte jag smakade parfym. maskrosmarmelad lät lite spännande, ett år gjorde jag maskrosvin men det var ingen höjdare, mycket jobb och så smakade det blä. Då blir man inte så glad.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns mycket man kan göra av saker man inte hade en aning om att man kunde till-laga:)

      Radera

♫♪ En riktigt magisk dag önskar jag DIG och vet du, ...¸.•°`♥✿⊱╮

♥ DÄR SATT DJUREN OCH TITTADE
PÅ STJÄRNORNA
AV SAMMA ANLEDNING SOM DE
TITTADE PÅ DEM. ♥

°`♥✿✿⊱╮★♥-♥-♥-✿-✿-♡♡♡---彡☆ ☺ ¸.•°`♥✿⊱╮♥ ♥ ★🌺☀️🙌

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...